Uloguj se

Škola plesa

09. 05. 2014. 12:40   >>  13:33 Autor: Dejan Barać

Kako se sudi u plesu?

Gledajući šou “Ples sa zvezdama” verovatno ste barem jednom uhvatili sebe u razmišljanju ili komentarisanju ocena koje sudije daju plesnim parovima nakon svakog nastupa. Nekada se potpuno slažete sa ocenama a nekada jednostavno pomislite “ otkud sada ova ocena?”

Suđenje u plesu je kompleksno i obuhvata veliki broj različitih kriterijuma. Iskusan plesni sudija će u veoma kratkom roku proučiti sve te kriterijume i doneti odluku koju ocenu ili koje mesto treba dati svakom plesnom paru. Na redovnim takmičenjima u plesu na podijumu pleše veliki broj plesnih parova istovremeno tako da sudije moraju brzo da donose svoje odluke, što podrazumeva i veoma veliko plesno znanje, iskustvo kao i „oštro oko“. U „ Plesu sa zvezdama“ plesni parovi plešu pojedinačno tako da sudije imaju dovoljno vremena da procene svaki plesni nastup.
Normalna pojava je da se ocene razlikuju kao i da nekada budu identične.
Sudije , poput plesača, imaju različite stilove i različite ideje o značaju pojedinih kriterijuma . Jedan sudija može staviti veću vrednost na tehnici , dok drugi misli da su muzikalnost i prezentacija najvažniji.
Iz tog razloga takmičenja u plesu nikada ne sudi samo jedan sudija, već više njih, čime dobijamo realnu sredinu u vrednovanju plesnih nastupa.

Ovo su samo neki od kriterijuma koji sudije uzimaju u razmatranje tokom suđenja:

Držanje tela - jedan od najvažnijih aspekata . Dobro držanje tela čini da plesači izgledaju elegantno i odišu poverenjem . To poboljšava ravnotežu i kontrolu , i omogućava da se plesni par poveže na pravi način.

Muzička interpretacija i tajming – Plesni par, tokom svog nastupa, sve vreme mora jasno da interpretira ritam i bude u skladu sa muzikom na koju pleše.

Linije i oblik tela – odnose se na liniju tela plesača od glave do pete . Linija može biti zakrivljena ili prava u skladu sa plesom i figurom koja se izvodi. Dobre linije će učiniti da plesni par izgleda graciozno i elegantno .

Držanje ruku – naročito je važno kod standardnih plesova kod kojih je držanje ruku zatvoreno u plesnom stavu. Silueta plesnog para treba uvek da bude skladna .

Zajedništvo – potpuna sinhronizacija plesača i plesačice u paru i stapanje telesne težine dvoje plesača u jedno.

Muzikalnost i ekspresija – odnosi se na poštovanje muzičkog karaktera svakog plesa kao i koreografsko pridržavanje muzičkih fraza i akcenata.

Snaga i energija – moraju biti kontrolisane i korišćene na pravi način i u trenutku kada je to očekivano.

Tehnika i rad stopala i nogu - Pravilno korišćenje stopala, savijanje i ispravljanje kolena, prirodno korišćenje kukova i skočnih zglobova daju kvalitet plesa i spadaju u jedan od najvažnijih kriterijuma.

Prezentacija i koreografija – Izgled i skladnost plesnog para i efekat koji ostavljaju na podijumu dodatno su potpomognuti sa fizičkim izgledom, kroz plesne kostime, šminku, frizuru, kao i izborom plesnih elemenata i koreografije. Plesni parovi koji imaju dobru prezentaciju na podijumu dobijaju dodatne poene sudija.

Dejan Barać je stručni konsultant i ekspert u oblasti plesa, presednik Plesnog saveza Beograda i direktor Plesnog kluba Aurora.

0
4 Komentari
Ostali komentari